MI AZ DPF?

A dízel részecskeszűrő (DPF) egy olyan eszköz, amely a dízel üzemű járművek kipufogórendszerében helyezkedik el, megköti a káros anyagok jelentős részét, így kímélve környezetünket. A dízel részecskeszűrő képes eltávolítani a káros anyagok 85% -át a kipufogógázból, csökkentve ezzel a káros emissziót.

MILYEN GYAKRAN KELL TISZTÍTTATNI A DPF-ET?

A DPF tisztítás gyakorisága az igénybevételétől függ.

A DPF szervizelésére vonatkozó ajánlások (a DPF eltávolítása és tisztítása speciális eljárással) gyártástól és a járműhasználattól függően nagyban változnak. A tipikus menetrend szerint  DPF szervizt igényelne 250 000 km-enként könnyű és közepes teljesítményű üzemeltetés esetén is, kisebb személy- és könnyű dízelmotoros járművek esetén viszont a DPF-szerviz szolgáltatás sokkal rövidebb időközönként érdemes igénybe venni.… 

MI UTAL A DPF SZŰRŐ TISZTÍTÁSÁNAK SZÜKSÉGESSÉGÉRE?

Számos tényező jelzi, hogy a járműnek problémája van a DPF-fel:

 
  •  A narancssárga „DPF fény” vagy a motorhiba lámpa világít
  • A motor teljesítménye csökken
  • Az autó átlagos fogyasztása megnövekszik
  • A gyorsulás-érzés elvesztése
  • A DPF gyakori regenerálás

Mi TÖRTÉNIK, HA NEM FOGLALKOZOM A PROBLÉMÁVAL?

Ha nem veszi figyelembe a műszerfalon megjelenő figyelmeztetéseket vagy a gyakori regenerációs indulásokat, akkor teljesen tönkreteheti a DPF-et.

A részecskeszűrő telítettségéből eredő hőmérséklet-növekedés miatt a kerámia mag megolvad, és visszafordíthatatlanul megsérülhet a DPF szűrő. Ilyenkor már késő, nem marad más, mint egy új részecskeszűrő vásárlása.